Hulp nodig? 085 237 64 00
InHolland Haarlem

Weerstations: optimaal beheer voor zonwering

Met het juiste zonweringsysteem profiteert u van lagere energiekosten, meer comfort voor uw medewerkers en een verbeterde uitstraling van uw pand. Efficiënt beheer is hierbij cruciaal. Een modern gebouw kan niet zonder efficiënt energieverbruik en klimaatregeling.

Automatische zonwering in het verleden

In deze situatie beschrijven we de zonwering voor een pand met 4 gevels. De zonwering die er hangt werkt doormiddel van een wandzender of -schakelaar. Bij de zonweringen hangen relaiskasten die doorgelust zijn naar de automaat. Op deze manier kan de automaat kenbaar maken dat het te hard waait of dat er te weinig zon schijnt. De zonwering zal hierdoor omhoog of naar beneden gestuurd worden. De automaat die er hangt kan de zonwering verdelen in 4 of 8 zones. Zo kunt u ervoor zorgen dat de zonwering per gevel reageert of zelfs per verdieping wordt aangestuurd. Zo kan de zonwering op de begaande grond in het weekend omhoog zodat deze niet wordt vernield. Naast het aansturen van de zonwering doormiddel van de automaat is het ook mogelijk om de zonwering handmatig aan te sturen doormiddel van de wandzender of -schakelaar.

Automatische zonwering in het heden

We blijven voortborduren op hetzelfde pand met 4 gevels. Hierbij biedt de Animeo IP/IO biedt de uitkomst voor nu. Dit weerstation is ideaal om het gehele gebouw te besturen. De gebouwbeheerder heeft hiermee volledige controle over lichtinval en het binnenklimaat. Flexibiliteit, relatief lage (elektrotechnische) installatiekosten en een hoge functionaliteit zijn de kenmerken van het Animeo IP/io besturingssysteem. U hoeft niet langer vast te houden aan de 4 of 8 zones, maar kunt de schermen zelf inprogrammeren in de zones die u creëert.

energie efficientie

Geavanceerde planning voor energie-efficiëntie

Met de tijdgestuurde planningsfunctie van Animeo IP/io kunnen gebruikers gedetailleerde schema’s maken voor verschillende periodes. Verspil hierdoor geen energie bij een lage bezettingsgraad.

Afbeelding1

Balans tussen handmatige en automatische bediening

Gebruikers hebben de mogelijkheid om de zonwering handmatig aan te sturen via draadloze bedieningssystemen. Tijdens specifieke periodes kan het systeem de handmatige bediening negeren om energie-efficiëntie te waarborgen. Deze flexibiliteit zorgt voor een perfecte balans tussen handmatige en automatische bediening.

bar-chart

Bidirectionele statusrapportage

Met dit systeem zijn geavanceerde bidirectionele statusrapportages mogelijk. Hierdoor hebben gebouwbeheerders altijd toegang tot gedetailleerde informatie omtrent het zonweringssysteem. Overzichtelijke grafieken en tabellen tonen aanpassingen, tijdgestuurde evenementen en gebruikersacties zoals bijvoorbeeld het aantal omwentelingen van de motoren.

Automatische zonwering in de toekomst

De bidirectionele statusrapportages kunnen erg waardevol zijn voor gebouwbeheerders. Zij halen via deze rapportages alle relevante informatie uit de zonwering en kunnen zo kijken welke zonwering de meeste omwentelingen heeft gemaakt. De Haan Westerhoff heeft ook veel aan deze informatie. Met deze informatie kunnen wij onderhoudsraportages opstellen en onderhoud of storingen voorspellen in de toekomst. De Haan Westerhoff bekijkt en bewaakt de zonwering en gaat van reactief naar proactief uitvoeren van service en onderhoud.

Dynamische zonwering

Een geavanceerd weerstation is essentieel in de optimalisatie van zonwering op commerciële locaties. Het biedt niet alleen een intuïtieve en efficiënte manier om zonwering te beheren, maar draagt ook bij aan het verminderen van energiekosten en het creëren van een comfortabele werkomgeving. Geautomatiseerde zonwering verbetert de productiviteit in een gebouw. Deze productiviteitsverbetering gerekend per medewerker maakt een enorm verschil.

In een tijd waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie van groot belang zijn, is een weerstation een waardevolle investering voor gebouwbeheerders die streven naar een slimme en geoptimaliseerde werkomgeving.