Hulp nodig? 085 237 64 00
Zo geniet u langer van uw markiezen

Zo geniet u langer van uw markiezen

De markies is een traditionele zonwering. De ronde vorm van de markies zorgt ervoor dat deze zonwering zo’n karakteristieke uitstraling heeft. De gesloten zijkanten zorgen ervoor dat hinderlijk zonlicht vanaf de zijkant voorkomen wordt. De levensduur van de markies is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en de zorg die u voor de markies draagt. Onvermijdelijk zijn de verschijnselen die kunnen optreden bij fabricage en verwerking van zonweringdoek, zoals knikvouwen, krijtstrepen en golven. Deze eigenschappen verminderen de kwaliteit en de degelijkheid niet! Na intensief en juist gebruik zal een doek alleen maar mooier en soepeler worden. Maar hoe houdt u uw markies zo lang mogelijk mooi? Wij geven u een paar handige tips. 

Onderhoudstips

 • Hang de markies zoveel mogelijk uit. 
 • Als de markies niet gebruikt wordt in de wintermaanden raden we een winterstalling aan. Voor winderige locaties en markiezen die lange tijd niet gebruikt worden is dit van groot belang. Dit zal de levensduur van de markies aanzienlijk verlengen. 
 • Borstel de markiezen regelmatig af met een harde borstel, 2x per jaar uitzuigen met stofzuiger met borstelmond om vuil uit de poriën te verwijderen. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil kan water en groene zeep gebruikt worden. 
 • Laat de markies regelmatig natregenen (zeker in het begin bij een stug doek). Hierdoor wordt het doek soepeler en dus minder breekbaar. 
 • Om de levensduur van de kap en scharnieren te verlengen dienen deze geregeld gespoeld/schoongemaakt te worden. Vooral aan de kust i.v.m. zoutaanslag op de markies. 
 • Het naar buiten slaan van de vouwen is inherent aan het product en hoort bij de gebruikseigenschappen van een markies. Advies is om het doek van de markies weer terug te vouwen indien dit als vervelend wordt ervaren. 
 • Als de doeken vies zijn in de vouwen kan door winderig weer in ingetrokken toestand gaatjes ontstaan door schuren van het doek. Dit doet niets af aan de functionaliteit van het product en kan voorkomen worden door regelmatig onderhoud. 
 • Afhankelijk van de situering van de markies en de kleur dient het houtwerk te worden onderhouden zoals het schilderwerk aan uw huis. De boven kap zal extra onderhoud vragen door zijn positie in de zon. Ook voor aluminium kappen en frames gelden onderhoudsinstructies. Om de kleur optimaal te behouden zullen deze regelmatig een oppervlaktebehandeling nodig hebben met een daarvoor bedoelde protector/cleaner. 
   
  Bent u er na deze tips toch niet uitgekomen of is uw doek kapot? Neem contact op met onze serviceafdeling. Zij staan altijd voor u klaar en komen binnen 3 dagen op locatie. Heeft u behoefte naar meer onderhoudstips? Lees hier verder.