Hulp nodig? 085 237 64 00
Global Shading Day 2024: automatische zonwering

Global Shading Day 2024: automatische zonwering

ES-SO is de overkoepelende organisatie die onze branche vertegenwoordigt in Europa. Zij organiseren elke eerste dag van de lente de Global Shading Day, een dag waarbij ze de aandacht willen vestigen op de voordelen van zonwering. Het installeren van zonwering is de eerste stap om het leven thuis comfortabeler en gemakkelijker te maken. Het grootste voordeel van zonwering is natuurlijk de wering van de zon. We gaan graag wat dieper in op deze voordelen.

Regulering van oververhitting

De zonnestralen door het raam creëren een warm oppervlak in de kamer. Wanneer oppervlakken warm worden, stijgt de temperatuur in de kamer omdat dit grote oppervlak warmte uitstraalt. Bij toenemende hoge temperaturen in de lente en zomer kan de zon ongewenste warmtelast veroorzaken die de temperatuur sterk verhoogt en een energieverbruik voor koeling vereist. Als er geen koeling beschikbaar is, speelt zonwering een belangrijke rol bij het voorkomen van een temperatuurstijging in de kamer. Als er koeling beschikbaar is, draagt zonwering bij tot een vermindering van de vereiste koelcapaciteit. Dit betekent een stuk minder CO2 uitstoot en dus een groot voordeel voor het milieu. Automatisch gestuurde zonwering zorgt dag en nacht, het hele jaar door, voor een zo optimaal mogelijk binnenklimaat.

Regulering van daglicht

Daglicht draagt bij tot een vermindering van het energieverbruik voor kunstlicht en is goed voor het welzijn van mensen. De hoeveelheid daglicht die mensen ervaren, hangt af van het ontwerp van een gebouw en de afstand tot het raam en de oriëntatie ten opzichte van het raam.

Het helderheidsniveau van daglicht en de richting van zonlicht veranderen voortdurend. Dit dynamische karakter van zonlicht heeft een positieve invloed op het welzijn van individuen. Een teveel aan dag- en zonlicht kan echter leiden tot visueel ongemak, bijvoorbeeld wanneer het zonlicht rechtstreeks op het computerscherm valt. Een evenwicht tussen de hoeveelheid daglicht die de ruimte binnenkomt en de mogelijkheid om zon- en daglicht tegen te houden is daarom belangrijk voor het visuele comfort op de werkplek.

Geniet automatisch van deze voordelen

Vooral in de utiliteitsbouw , met name bij nieuwbouw, wordt steeds duidelijker wat het belang is van zonwering. “Wij merken dat de effecten van geautomatiseerde zonwering steeds vaker een gesprekonderwerp zijn. Dat is ook de reden dat wij partner zijn geworden van Dynamic Solar Shading. Onze projectadviseurs zijn getraind en dragen deze boodschap breed uit. Zodat ze onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn,” geeft Jeen Zuidersma (algemeen manager), aan. Vandaag, op Global Shading Day, is het moment om actie te ondernemen.

Meer weten? Neem contact op met onze projectafdeling.