Hulp nodig? 085 237 64 00
Smits rolluiken en Zonweren van AVZ-Group in de Nationale Milieudatabase: ‘inzicht krijgen in de milieu-impact die onze zonwering heeft.’

Smits rolluiken en Zonweren van AVZ-Group in de Nationale Milieudatabase: ‘inzicht krijgen in de milieu-impact die onze zonwering heeft.’

We spraken Lindsay Wevers (milieu- en duurzaamheidsmanager, AVZ-Group) over het belang van zonwering in de Nationale Milieudatabase en de duurzaamheidskalender van de AVZ-Group. In de Nationale Milieudatabase zijn alle milieuproductverklaringen (EPD) van bouwmaterialen te vinden. Architecten en andere bouwprofessionals hebben deze gegevens tegenwoordig nodig voor het berekenen van de milieuprestatie van gebouwen volgens de wettelijk verplichte Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken (EN 15804).

Smits Rolluiken en Zonwering van AVZ-Group in de Milieudatabase

Zonneschermen zijn een goed product om te helpen bij het verduurzamen van gebouwen. Met de juiste zonwering kan je de warmte in de zomer buiten het gebouw houden. Tijdens de wintermaanden helpt zonwering bij het binnenhouden van de warmte. AVZ-Group gaat met hun producten nog eens een stap verder; er wordt gekeken hoe de producten qua materialen ook nog zo duurzaam mogelijk gemaakt kunnen worden.

De Levenscyclus Analyse (LCA) helpt AVZ bij het verder verduurzamen van de producten. Bij de LCA brengt een producent de weg van grondstof totdat het product gerecycled wordt in kaart. Welke fases van de levenscyclus gaat het product door? En hoeveel CO2 uitstoot heeft het product? De AVZ-Group wil de impact die de producten op het milieu maakt zo laag mogelijk houden. Voordat je deze kan reduceren is het van belang om deze inzichtelijk te hebben. Pas dan kunnen de vervolgstappen worden gezet. Kunnen we ergens gaan reduceren? Kunnen we misschien andere materialen gebruiken of juist minder? Een onderwerp wat bij de AVZ-Group hoog op de agenda staat want Duurzaamheid behoort tot één van de strategische pijlers van het bedrijf.

‘We willen ons gehele aanbod verduurzamen’

Alle productcategorieën zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase; Solidscreens, Rolluiken, Uitvalschermen en Markisolettes. Deze zijn nu geregistreerd in ‘categorie 1’ van de database. Dit is de hoogste van drie beschikbare categorieën, die de milieuprestatie van producten nauwkeurig beschrijft. Hiermee beschikken architecten en andere bouwprofessionals over de meest specifieke en relevante data die geen negatieve toeslag opleveren in de vereiste berekening van de milieuprestatie. “Bij AVZ-Group streven wij naar transparantie als het gaat om informatievoorziening over onze producten. Daarom hebben we de producten laten opnemen in de Nationale Milieudatabase. We hebben een levenscyclus analyse (LCA) rekentool aangeschaft om zelfstandig LCA’s uit te voeren. Zo krijgen we zelf inzicht in de milieuprestatie van het product en kunnen we kosten voor het opstellen van een LCA reduceren. De LCA’s worden uiteraard getoetst door onafhankelijke deskundigen om de uitkomsten te borgen.”

De toekomst van zonwering in de Milieudatabase

Om nauwkeurige milieuprestatie berekeningen van gebouwen te maken, is het van belang dat onze producten in de Nationale Milieuedatabase staan. Architecten of aannemers hebben te maken met verschillende regelementen voor gebouwen. Milieuprestaties spelen een grote rol bij het behalen van deze certificeringen. Wanneer je als producent in de milieudatabase staat maak je het alleen maar makkelijker voor architecten en aannemers om te kijken of de zonwering geschikt is om aan te brengen op het gebouw. Naast het verduurzamen van de producten en het productieproces helpt de Milieudatabase AVZ-Group zich ook te onderscheiden van concurrenten. Het gros van de zonweringproducenten is namelijk nog niet bezig met de milieudatabase. “AVZ-Group is blij met de volledige openheid en het hierdoor eenvoudiger maken voor architecten, planners en aannemers om inzicht te krijgen in de milieu-impact die onze producten hebben.”

Opzoek naar duurzame zonwering voor uw pand? Wij adviseren u graag, want een oplossing op maat zorgt altijd voor het meest gewenste resultaat. Neem contact op met onze adviseurs.