Eerste energieneutrale parkeergarage in Nederland

parkeergarage Driebergen-Zeist

In de afgelopen maanden hebben we meegewerkt aan een prachtig duurzaam project in Driebergen-Zeist. Op deze locatie werd de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland gebouwd. De garage biedt plaats aan 582 auto’s en ligt in de buurt van het station. 

Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij het bouwen van de parkeergarage, ook is de omvang zo klein mogelijk gehouden. Met de mooie ronde vormen van het pand past de parkeergarage precies in het straatbeeld in de nieuwe stationsomgeving.

“Natuurlijke materialen
Het gebouw is ontworpen in samenhang met de vormentaal van de nieuw te bouwen omgeving; natuurlijke materialen en glooiende lijnen. Dankzij het gebruik van ronde hoeken en houten bekleding krijgt de massa een zachtere vorm. Belangrijk uitgangspunt bij de vormgeving van de parkeergarage was de beperking van de bouwhoogte. De maximale waarde was namelijk 21 meter, de hoogte van de omliggende bomen. Dankzij het compacte parkeersysteem is het gebouw met vijf lagen ruim onder deze grens gebleven.

Optopping
Om de voetgangersentree te verduidelijken is deze losgeplaatst en heeft een optopping gekregen. Ook de in- en uitrit is dankzij een inham in het volume een logische, bereikbare en zichtbare plek. Aan de Odijkerweg heeft het gebouw juist een setback om beter aan te sluiten bij de woonstraat. Vanaf hier loopt de massa trapsgewijs op wat versterkt wordt door de oplopende plint.

Landhuizen in de omgeving
Speciale aandacht is uitgegaan naar de vormgeving van het hoofdtrappenhuis. Deze heeft een directe visuele verbinding met het station, maar moet bij binnenkomst ook een welkomsgevoel geven. De hal refereert naar de verschillende landhuizen in de omgeving, die vaak van een grote doorgaande bordestrap voorzien zijn. Het karakteristieke spel van houten lamellen is doorgetrokken in het interieur. De entree is overzichtelijk en transparant.

Ruimte
Door veel licht en ruimte te creëren en het gebouw te voorzien van een herkenbaar bewegwijzering en een logische routing voor zowel automobilist als de voetganger is een veilige, gebruiksvriendelijke en comfortabele parkeergarage ontstaan. De basis ligt bij de postionering van de hellingbanen en het feit dat men tegen de klok in draait. Hierdoor is er nooit sprake van kruisend in- en uitrijdend verkeer en ontstaat er een overzichtelijke rondrijcircuit

Duurzaam en energieneutraal
De parkeergarage is opgebouwd uit duurzame onderhoudsarme materialen die op een natuurlijk manier verouderen, zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit. In het ontwerp zijn twee gevelconcepten verenigd. De plint is uitgevoerd met schanskorven en gaashek met begroeiing. Het overige deel is uitgevoerd in lariks lamellen. De houten delen worden op diverse plekken afgewisseld met smalle glasruiten, waarbij aan de buitenzijde openstaande luiken zijn gepositioneerd, om de schaal van het gebouw te breken. Een belangrijke energie- en kostenbesparing is bereikt middels natuurlijke ventilatie van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt middels zonnepanelen op het dak opgewekt.”

Credits: Genoemde informatie over de parkeergarage Driebergen-Zeist komt van bouwwereld.nl uit het artikel van 8-11-2017.

Geplaatst op 24 november 2017 door De Haan Westerhoff